pátek 18. dubna 2014

Bída české vědy aneb návrat normalizace

Takže jako loni, máme Heyrovského, Wichterleho a Holého. Co na tom, že poslední z nich něco solidního vymyslel tak před 30 lety a předposlední před 70 lety a to ještě někdo v české televizi konečně pochopil, že existuje jakýsi Drahoslav Lím a jeho paměti, které se od těch oficiálních z akademie věd dosti liší ve věci vzniku a výzkumu kontaktních čoček. Jak by ne, když se Lím, jakožto držitel patentu z roku 1959, snažil v ČSAV o normální běžné vědecké místo v 70.letech, nedostal ho prostě ze závisti kolegů Makromolekulárního ústavu (kolektivně hlasovali soudruzi vědci proti jeho přijetí to opakovaně) a musel se vrátit do USA, aby tam vydělal za 20 let tolik, co ÚMCH nevydělá ani za dvě století. Za loňský rok Akademie věd mezitím vyprodukovala 100 bust Ottů, na Tondu ještě němají toho správného umělce, co by 100% zachytil jedinečný výraz organického chemika při destilaci. VŠCHT jednoho Ottu pro jisotu přihodila na schodiště, asi aby se bylo na co koukat (panebože jak ten estetický kreténismus patetitckých vztyčovatelů soch miluji) a na první medicíně v Karolínce přesáhl počet titulů MUDr. Prof. PhD. Doc. MBA a to často ve variantě all incusive u jednoho jména :-) přesáhl číslo 800. V bufetu na PřF UK opět září bramborák z mikrovlnky a chuť kafe připomíná urinální matrix. Kolektivně se snaží na Karlovce zapomenout na to, že poslední práce v chemii, které dosáhly následně na nobelovky, byly financovány Wermachtem a prováděny chemiky, se kterými Karlova univerzita 20 let předtím nekomunikovala z "národní" hrdosti (roz. blbosti). Ohledně akademie věd si poněkud překvapivě přisadil i úřednický chronický nemakačenko soudruh Rusnok v pozici prezidentského premiéra, když se dovolil této bolševické instutice přezdívané akademie věd zeptat, co z ní vlastně český stát má. Tak jako vždy každý rok "akademie" takticky neodpoví a křičí, jak jsou na ní politici zlí a že je zde zlý úmysl (rétoricky to už přetím zachytila ve svém projevu paní Kačanová). K tomu se přidaly pražské vysoké školy a chtějí, aby nejbohatší region ČR dostával také dotace jako mají regionální školy. Těm, co se podařilo sáhnout na eurofondy, je hej a nic neřeší, dokud nemusí prezentovat vlastní výsledky. Takže setrvalý stav a klídek ....

jen se čeká, kdy na ty podvody s eurodotacemi na totální předražené nesmysly přijde. Favoritem je bez pochyby super-hyper počítač Ostravské unoverzity za 2 mld, který bude maximálně tak sloužit na předpověď počasí v okruhu 10 metrů od vrátnice této instituce s úspěšností předpovědí 51%. Olomoučtí a brněnští "biologové" a liberečtí nanokreténi jsou co do výše promrdaných nákladů za Ostravou hned v závěsu. Už se jen čeká, zda začnou publikovat v maďarštine nebo si rovnou začnou vydávat vlastní časopis Acta Plca a zda vláda bude podobné blbosti muset ještě pár let platit, protože se k tomu zavázala pod hrozbou vrácení dotace, i když české "hlavy" v grantových žádostech předpovídaly vysoké zisky :-). Je jistě dobré udržovat vědecké dementy dalších 5 let. Poučení z dotací nestačí a opět se budou vymýšlet nesmysly. A to je dobře, legrace musí bejt. Po každoročních tiskových oznámeních několika profláklých "vědců z Brna" o objevu léku na rakovinu s letošní aktualizací ve formě objevené brněnské cílené onkologické léčby je čím dal patrnější, že v ČR multiplikované žádosti o grant na lékařský výzkum rakoviny, genové terapie, bioléčiva atp. přinesly očekávané plody a bublina se musí nějak dál neustále přikrmovat do doby, než se ty dotované pytle hoven vysypou dańovým poplatníkům na hlavu. Protože ale Fyzikální ústav AV ještě nevydal tiskové prohlášení o tom, že se jim podařilo postavit na nohy vozíčkáře opatrným ovíváním plazmatu kolem těla dotyčného nebožáka, můžeme konstatovat, že není ještě nejhůř a nějaká zdravá skepse a skutečná věda se tu pěstuje.

Když se ale naopak podíváme, kdo se stal děkanem 1.LF, budeme ke zdravému rozumu a vývoji minimálně na lékařských fakultách trochu skeptičtější. Ono dnešní první lékařská byla po rozdělení na českou a německou část Univerzity vždy poněkud gerontická sestava obskurních pražských postaviček, která v mezinárodním srovnání statečně plnila roli věčného outsidera - s výjimkou Purkyňova ústavu za dob protektorátu, kdy tam by umístěn řišsský ústav pro rasovou hygienu, který jisté přeshraniční proslulosti bezesporu dosáhl. Po evolučním roce 1989 to na chvíli vypadalo, že se to změní, že by se lékařský vývoj mohl dostat aspoň na středoevropskou úroveň, ale nakonec se fakulta stejně jako ústav pro "kontrolu" léčiv dostala do područí nátlakových skupin, které se snaží prosadit léčbu podle svého chlebodárce. Příspěla tomu vělkou měrou organizační impotence předchozích vedení, které se víc než na studenty a lékařskou vědu soustřeďovalo na pěstování motýlka, poskytování procítěných předvánočních rozhovorů s nějakým tím reklamním návdavkem tablety s kys. askorbovou a honěním MBA titulů. Ono se již v 80.letech minulého století vědělo, že když chcete pohřbít vědecký talent, nechte do udělat zkoušky na českou medicínu. Prakticky nepřetržité biflování spousty seznamů s procvičováním umění empatie, co tak asi zkoušející očekává, udělalo z myslicí bytosti bytost medicínskou, které fakt nedostatku krativity a kritického myšlení kompenzovala lékařským diplomem, latinským blábolením, uspokojením rodičů a blízkého okolí a poněkud perverzním pocitem bílé sounáležitosti. Není od věci si připomenout železný zvyk 1LF a VFN, že vedoucí ústavu a primář zpravidla ve funkci umírají, pokud ji nezastávají úspěšně ještě 5 let po vlastní smrti. Důsledky na stav některých nemocných, když někteří "Prof" byly profesně, intelektuálně i vědecky mrtví již při svém nástupu do funkce, patří již několik desetiletí do studnice vtipů lékařské obce. Aspoň to se dnes trochu změnilo, i když opravdové výběrové řízení na lékařské profese neexistuje dodnes. Kombinace účasti v politice v touze alespoň už teď dosáhnout nějakého uznání a řízení vědeckého ústavu je už pak naprosto smrtelná.

Co mě pobavilo ale nejvíce, bylo vyjádření nového rektora ČVUT, který v Hydeparku pohrozil VŠCHT, že si vybudují vlastní chemickou fakultu, protože zjišťuje, že stavebnictví je vlastně chemie a že tomu nikdo na ČVUTu nerozumí. Gratulujeme. Po 30 letech "vědecké" práce zjistil konečně něco užitečného. Jenom bych mu připomenul, že Ústav skla a keramiky, pod který spadají a anorganická pojiva typu beton, malta, leží asi tak 100 metrů daleko od stavební fakulty a že podle mých informací za posledních 30 let nepřišel na hodinu z této chemie ze studentů stavební fakulty nikdo. Jakkoli jsem byl všema deseti pro opětovnou fůzi VSCHT s technickými fakultami ČVUT, vědom si toho, že to některé duplicitní ústavy/katedry nezkousnou, začínám nabývat dojmu, že ČVUT se také vrací díky těmto myslitelům do stejného kopru, ve kterém byl v 80.letech, kdy se na podobnou školu hlásil ten, koho nevzali ani na peďák. Snad vezmou rektora ČVUTu aspoň do Učené společnosti. Tam bezpochyby zapadne.

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Nejsme si jistý, zda ten v Hydeparku byl Konvalinka. Ale pokud ano, tak je obecně známo, že to je magor.

K Límovi : V roce 1959 si nechal Drahoslav Lím pořadě dalších pokusů svůj vynález patentovat. Na patentním spisu č. 91918 se vedle Límova jména ve shodě s ústní dohodou, která byla uzavřena v roce 1955, objevuje i jméno Otty Wichterle, který současně stáhl svou patentovou přihlášku č. PU-187-53 na vlastní pokusy připravit hydrofilní hmotu z roku 1953. Patentový úřad však nezvládl provedení obou aktů vhodně
koordinovat, a tak se stalo, že v některých zemích západní Evropy, Anglii a Německu, byl Wichterlemu udělen patent na Límovu hmotu bez uvedení Límova spoluautorství.

Clak

Anonymní řekl(a)...

ten superpočítač je fakt volovina, ale kolik lidí se na tom podílelo a nikdo neřekl ani ň, protože si všichni nahrávají navzájem.

Michal Vodrážka

Anonymní řekl(a)...

Nejdřív jsem si myslel, že to je moc kritický názor na současnou českou vědu, ale po druhém přečtení musím uznat,že až na pár čestných vyjimek to hodně slušně pospisuje českou realitu, bohužel.

Malcom F

Anonymní řekl(a)...

Olomoucti biologove jsou v promrdavani prachu uplni cuckari. V Olomouci je kralem podvodniku R. Zboril, ktery mj. cisti vodu nanozelezem. Na teto zvlcilosti uz vydelal cca 1 mld. Kc na projektech, nanozelezo pro nej vyrabi firma nanoiron, sro, ve ktere ma podil... Takova mala (no, spis velka) domu.